Őrségi ételek

Nyaralása alatt, vagy csak egy gasztronómiai utazás keretében próbálja ki saját maga a vidék sajátos étkeit!

Dödölle

Apró kockára vágva, kevés sós vízben főzzük meg a krumplit. Ha megpuhult, kevés vízben törjük össze, majd tűz fölött öntsünk bele lisztet, és addig keverjük, amíg nagyon kemény masszát nem kapunk. Akkor tegyük félre és zsírban pirítsunk meg apróra vágott vörös-hagymát. Zárjuk le a főzőlapot (lángot) és gyújtsuk meg a sütőt. Zsírba mártott kanállal szaggassunk „gombócokat” a krumpli-liszt masszából és forgassuk meg őket a hagymá-ban, majd tegyük sorjában egy megfelelő méretű tepsibe. Kevés tejföllel meglocsolva, megsózva toljuk sütőbe és ízlés szerint süssük - szerintem ropogósra sütve a legfinomabb - majd a sütőből kivéve újra gazdagon meg-locsolhatjuk tejföllel. Önmagában is nagyon laktató, de vaddisznó pörköltnek, vagy szaftos szelet húsoknak is kiváló körete.

Porka gánica

Fél bögre darát 2 bögre liszttel összekeverünk, majd ezt egy lábasban folytonos keverés közben felforrósítjuk, enyhén megpirítjuk. Amikor színesedni kezd a darás liszt, leöntjük 3 és fél bögre lobogó forró vízzel, gyorsan elkeverjük, 4 kanál felforrósított zsírral meg-locsoljuk. Kanállal feldaraboljuk és ízlés szerint: vagy enyhén sózva, vagy apró tepertő-vel, vagy édesen, lekvárral, vagy kompóttal fogyasztjuk.

Málé

Málékat különböző hozzávalókból készíthetünk: kukoricával, krumplival, búzaliszttel.
Sűrű palacsintatésztát keverünk és kizsírozott tepsibe öntjük úgy, hogy legfeljebb 2 cm vastag legyen a massza a tepsiben. Sütőben átsütjük és kihűlve, kockára vágva fogyasztjuk.
Búzamáléhoz vegyünk 3 tojást, 40 dkg lisztet és 3 dl tejet, cukrot ízlés szerint.
Hajdinamáléhoz: 2 csésze hajdinaliszt, 2 dl aludttej, só, cukor ízlés szerint.
Krumplimáléhoz apróra reszelt krumplihoz réteslisztet teszünk, aludttejjel együtt jól kikeverjük, sózva, zsírozott tepsiben, forró sütőben - közben tejföllel, zsírral meglocsolva - ropogósra sütjük.
Kukoricamálé: kukoricalisztet, aludttejet, tejfölt és tojást keverünk össze és sütjük meg az alaposan kizsírozott tepsiben.

Mézes pálinka

Egy rész mézet, négy rész (bármilyen, de legjobb a barack, vagy szilva) pálinkával langyosra melegítünk (fel ne forrjon!). Ezt követően hagyjuk lassan kihűlni és legjobb ha még néhány hétig hagyjuk összeérni az ízeket.Télen kisebb megfázások kezelésére is jó orvosság!